Partituren, bladmuziek, muziek die op papier genoteerd werd … je vindt ze overal! En zoals voor alle leesmaterialen geldt, kan je ook met muzikale schrifturen heel wat bereiken in de kleuterklas.
Zoek in het kartonboek Kleuren (Gaudesaboos, 2015) de bladzijde met de letter waarbij geschreven muziek afgebeeld staat … Welke kleuren zie je? Ken je het instrument? Vind je het ook in onze muziekkoffer?
En voor de leerkracht: kijk eens welk vintage vogeltje daar op de partituur weergegeven wordt – speel het lied gerust op de xylofoon voor de kleuters, als beloning voor het vinden van het instrument in de koffer.
Heb je zelf in de klas een xylofoon met kleurtjes? Laat de kleuters hun naam schrijven. Voor elke letter gebruiken ze een andere kleur die overeenkomt met de kleur van een staaf van de xylofoon (je kan ook gekleurde stickertjes kleven op de staven, als alle staven eenzelfde kleur hebben). Hoe klinkt hun naam als ze deze ‘naampartituur’ spelen op de xylofoon? Kunnen we de naam van de kleuter of de leerkracht raden als we het muziekstuk horen? Neem de naammuziekstukken op, en gebruik ze ‘s morgens bij het overlopen van de aanwezigheden!

Uit De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)
Via deze activiteit leer je de kleuters opmerkzaam en doelgericht kijken, en beeldelementen herkennen en verwoorden. Deze illustratie biedt méér dan je op het eerste gezicht zou denken: bij een eerste aanblik vallen de subtiele verbanden tussen tekst en illustratie, en tussen de verschillende onderdelen van de illustratie, immers niet op. Wie van de kleuters begrijpt snel dat je met het object op de voorgrond de partituur op de achtergrond kunt spelen? En let ook eens op de letters van de xylofoon: er zijn evenveel letters als staafjes, én in dezelfde kleur. Dat is illustraties – beelden – lezen voor gevorderden!
Wanneer je er een echte xylofoon bijhaalt en het lied speelt, oefen je niet alleen de muzikale vaardigheden van je kleuters, maar ben je ook bezig met muzikaal erfgoed.
Je werkt aan symboolbewustzijn en rekt het muzikaal experimenteren van de kleuters op, wanneer ze de letters van hun eigen naam met de staven verbinden en hun eigen naam ‘spelen’. De kleuters leren dat noten (de staven), net als letters, afgesproken symbolen zijn, die je telkens op een andere manier met elkaar kunt verbinden tot andere namen of melodieën. Met het raden van elkaars naam ben je op originele wijze bezig met auditieve vaardigheden: het horen en het herkennen van de verschillende namen van de klas.



