De boekenhoek is een rustige hoek, die best afgeschermd wordt d.m.v. doeken, een scherm, een gordijn … hiermee kom je tegemoet aan de escapismewensen van de kleuters: je geeft de kleuters de kans om zich terug te trekken in een andere wereld (van fictie, hobby …) zodat ze ‘lekker met een boekje in een hoekje’ ongestoord kunnen lezen; of in alle rust en veiligheid onverstoord bezig kunnen zijn met boeken en boekmaterialen. Een boekenhoek gelegen naast de bouwhoek of de klasdeur (waar er voortdurend afleidend lawaai, beweging en/of passage is) geeft niet de noodzakelijke rust aan de kleuters om zich te kunnen terugtrekken en focussen.
Hieronder vijf voorbeelden, afkomstig van studenten die de afgelopen jaren tijdens hun stages aan de slag gingen met het ‘afbakenen’ van de boekenhoek in hun stageklas.
Voorbeeld 1:
Britt ging aan de slag met karton om tijdens het thema ‘ridders en kastelen’ de boekenburcht af te schermen.
VOOR (de leeggemaakte boekenhoek):
NA:
Kleuters aan de slag in de boekenburcht:


Voorbeeld 2:
Met karton en een gordijntje maakte Marie een knussere plek van de boekenhoek:

Voorbeeld 3:
Een gordijntje zorgt al snel voor een gezellige sfeer.


Voorbeeld 4:
Ook een klamboe kan prima dienst doen als afscherming van een boekenhoek, als je weinig plaats hebt in de klas. Tine maakte achter de onthaalhoek een kleine ruimte vrij die dienst kon doen als boekenhoek. Kleuters die in rust door de boeken wilden grasduinen, mochten de klamboe sluiten. Ook als de boekenhoek even niet toegankelijk was voor de kleuters (bv. tijdens het onthaal, tijdens klassikale activiteiten …) werd de klamboe gesloten.


Voorbeeld 5:
Erg veel ruimte had Lobke niet om een aparte, afgeschermde boekenhoek te creëren in haar stageklas. Ze loste dit op door in het thema ‘bos’ een groen deken en enkele kussens op de grond te leggen vóór de boekenkast, enkele knuffels als luisteraars te voorzien, en door een groene yogamat rechtop te zetten als afbakening van de boekenhoek:
