De boekenhoek is best een duidelijk afgelijnde, aparte hoek: twee voorbeelden

Als jij evenveel aandacht schenkt aan de boekenhoek als aan de andere hoeken van je klas … doen de kleuters dat ook!

De boekenhoek is ook een hoek … en verdient dus evenveel aandacht, zorg en toewijding als de andere hoeken van je klas. Op een andere manier naar je beschikbare klasruimte kijken, kan wonderen doen. Een boekenhoek hoeft niet de helft van je lokaal in beslag te nemen, maar ga eens na of er geen plekken zijn in je klas die in feite beter dienst kunnen doen als boekenhoek, dan de huidige plaats …

Voorbeeld 1

Waar de ‘boekenhoek’ eerst een kleine ruimte was onder de trap, omringd door luidruchtige hoeken en waar kleuters niet bepaald bezig waren met de boeken uit de boekenbak …  verrichtte juf Ellen (2de kleuterklas, De Notelaar, Aalst) een waar huzarenstuk door haar hele klasinrichting aan te pakken, met als resultaat dat de kleuters niet meer weg te slaan zijn uit de nieuwe boekenhoek, en daadwerkelijk met de boeken bezig zijn:

Op foto 1 hieronder zie je hoe de boekenhoek er eerst uitzag. Op foto 2 zie je hoe juf Ellen een andere hoek als boekenhoek inrichtte, met ook een beeld van de nieuwe bestemming van wat ooit de boekenhoek was. Op foto’s 3-4-5 kan je aanschouwen waar we het voor doen: kleuters enthousiast aan de slag met boeken en boekmaterialen in de boekenhoek!

Voorbeeld 2

Juf Heidi (3de kleuterklas, DvM Aalst), boekenliefhebster pur sang, besteedde altijd al veel aandacht aan een aparte boekenhoek. Toch had deze nooit het verhoopte succes. Tot zij op een andere manier naar de klasruimte ging kijken, en de hoek naar een andere plek verplaatste … Sinds ik de boekenhoek verhuisde naar de mezzanine, en hij dus een veel duidelijkere plaats heeft in de klas, worden de kleuters als het ware aangezogen door deze hoek!”

Op de eerste foto hieronder zie je hoe de boekenhoek er eerst uitzag, en waar hij zich bevond: zo goed als naast de klasdeur (waar veel passage is) en hij ging ook wat ‘verloren’ tussen de andere hoeken. Op foto 2 zie je hoe de mezzanine eerst ingericht was. Op foto’s 3 en 4 kan je aanschouwen waar we het voor doen: een prachtige, rustige boekenhoek – ver van het gebruis van de rest van de kleuterklas, waar kleuters heerlijk kunnen vertoeven met een boekje in een hoekje.

Je vindt deze tips (verkort) ook op Kleutergewijs.be, de blog over innovatie en onderzoek in kleuteronderwijs, in het bericht Vind je het ook zo moeilijk om jouw kleuters in de boekenhoek te krijgen? Met deze gouden tips lukt het je wel! (augustus 2019).