Kleine ingrepen in de boekenhoek, grote gevolgen voor de leesmotivatie

Een gekke bril toevoegen aan de boekenhoek, een vergrootglas of een ander attribuut waar de kleuters mee aan de slag kunnen in de boeken in eender welke hoek … kleine ingrepen doen wonderen!

Zorgen voor een (functioneel) activiteitje bij de aangeboden boeken, doet zo mogelijk nog meer wonderen (ga voor mogelijke activiteiten eens piepen bij Kleuters met boeken in alle hoeken).

Enkele voorbeelden vanuit het project De Boekenhouder:

Kleuters vinden het fijn als ze een hulpje krijgen tijdens het lezen en het doorbladeren van de boeken en boekmaterialen – iets kunnen vasthouden, door iets kunnen kijken of iets op hun hoofd kunnen zetten geeft de activiteit van ‘lezen’ meer cachet voor hen:  

 

 

 

 

 

 

 

Zo voorziet juf Ellen standaard een doos met allerlei brillen om de krant te lezen …

brillen boehoe ellen

 

 

 

 

 

 

 

… en zijn er in haar boekenhoek ook altijd spion-oogjes beschikbaar om met de kleuters mee op ontdekking te gaan in de boeken en boekmaterialen.

ellen oogjes boehoe

 

 

 

 

 

 

 

Bij juf Heidi zijn er vergrootglazen in verschillende uitvoeringen aanwezig:

heidi vergrootglas

Ook het interieur van je boekenhoek mag regelmatig aangepast worden: nieuwe elementen maken de kleuters (weer) nieuwsgierig!

 

 

 

 

 

 

 

In het thema 'papegaaien' kleedt juf Kristine ook haar boekenhoek navenant in …

boehoe papegaaien kristine

… en juf Dina voegt enkele decoratieve elementen toe aan de boeken- en de computerhoek, die al meteen de sfeer van het thema ‘de ruimte’ evoceren. Zo zorgen in de boekenhoek een zwart laken en een kerstlichtslinger voor enthousiaste lezers:

 

 

 

 

 

 

 

In de computerhoek kunnen de kleuters van juf Dina verhalen, liedjes, gedichten … (her)beluisteren op de tablet, die in een mini-ruimte opgesteld staat:

dina ruimte teblet